AnjaKuoppa

Kaikki blogit puheenaiheesta Perinne

Luciat

Lohjan valtuustossa oli hiljaisuus, kun Lucia tuli valtuustoon tuomaan valon sanomaa. Lucia seurueineen lauloi kauniisti ja poistui rauhallisesti. Kysyin vierelläni olevalta pitäisikö meidän sitten taputtaa, hän sanoi, että ei, että se ei kuuluu perinteeseen. Olisin jo esiintyjien rohkeudelle taputtanut puhumatta ihanasta viestistä, laulusta ja perinteen jatkamisesta.

Poimisin heliät hiekat... Larin Paraske

"Poimisin heliät hiekat" on elävä kertomus 1904 kuolleesta Larin Paraskesta, runonlaulajasta ja kulttuurihistoriamme ehkä erikoisimmasta naisesta. Se on kuvaus ylivoimaisen lahjakkaasta ja väkevästä karjalaisesta kansannaisesta, jolle elämänsä iltapuolella suotiin tilaisuus viettää muutamia vuosia vertaistensa taiteilijoiden – Sibeliuksen, Edelfeldin, Järnefeldin – seurassa karelianismin juhlapidoissa.

Nurmijärveläiset räsymatot

Sain kutsun kahville ja katsomaan räsymatoja röykkäläisen eläkeläisen kotiin. En voinut muuta kuin ihailla paitsi työn määrä myös laatua ja väriyhdistelmiä.

Tämä käsityöläinen itse leikkaa matonkuteensa. Jotkut vain osaavat asiansa.

Kirjoitin ekologisesta ja vanhasta suomalaisesta räsymattoperinteesta espanjankieliseen blogiin. Tässä linkki kiinnostuneille: Descubriendo Finlandia.

Ei muuta kuin, että käsityö kunniaan!

Pikkula-perinne

Kerrotaanpa hiukan perinteistä. Seppo Turunen on laatinut ansiokkaita perinnestooreja, joissa on käsitelty joulua, kiljua, ja tanssilavaperinnettä juukalaisittain.

Mutta Suomessa on voimaksa pikkula-perinne myös, pikkula ei pihan perä, puucee, hyyskä, paskahuussi ja mitä niitä onkaan. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Vielä viisi- kuusikymmentä vuotta sitten oli Suomessa hyvin yleistä tuo pihan perillä käynti. Ja muista vielän 80-luvun alussa Riihimäen kaupungissa oli vielä kaupunki alueella useita asunbtoja yhteisen puusee-kulttuurin sisällä.

Löysin jotain hyvää Eu:sta - Wandergesellen

Eilen törmäsin pariin erikoisemmin pukeutuneeseen kaveriin, oli pakko pysäyttää heidät ja kysyä: mikä mies ?

Ensimmäisenä mieleeni tuli Amissi mutta jokin ulkoasussa kielsi tämän.

He olivat wandergeselleja, saksankielisen alueen nuoria käsityöläisiä.

Menimme saksalais-suomalaiseen tyyliin oluelle keskustelemaan. Oluen hinnasta päätellen tuumasivat Suomen olevan kallis maa.

He olivat saaneet päätökseen peruskoulutuksensa jonka jälkeen voi normaalisti mennä töihin tai lähteä vanhan perinteen mukaan maailmalle kartuttamaan tietoa, taitoa ja kokemusta.

Ikkalan pikkujoulu / Fiesta de Navidad de Ikkala

Kävimme kylän pikkujuhlista. Kutsuissa luki, että ulkona oli tonttupolku lapsille ja siksi meidän piti ottaa taskulamput mukaan. Ja niin olikin. Oli pimeä mutta mukava ilta ja Kokin pihalta lapset ja myös aikuiset etsivät tonttuja. Jokaisella tontulla oli nimet ja tonttujen nimet piti kirjoittaa lappuun, joka palautettiin tonttupolun järjestäjälle.

Penkinpainajaiset karkkilalaisittain

Viime vuoden helmikuussa kirjoitin, että nimensä puolesta Karkkila voisi olla koko Suomen ja koko maailman virallinen "penkkarikaupunki".

Viime vuonna yksi lapsistani oli mukana ja tänä vuonna on toiseksi vanhin lapsen vuoro. Kävin Karkkilassa ottamassa kuvia tuosta iloisesta tapahtumasta.

Maakellarit

Maakellarit ovat erikoisia rakennuksia. En tiedä, onko muissa pohjoismaissa niitä. Lämpimistä maista niitä ei löydy.

Koska halusin kirjoittaa maakellareista espanjaksi, etsin tietoa niistä. Niiden historiasta ei ole paljon tietoa saatavilla sen sijaan teko-ohjeita on paljon. Tässä paras sivu.

Espanjassa on löydetty jäännöksiä kelttien rakentamista kellareista. Maakellareissa säilytettiin esikypsennettyjä ruokia. Tiettävästi myös roomalaiset rakensivat niitä.

Vakuumipakattu pässin penis

Islannin uusin perinneruoka on vakuumipakattu pässin penis. Tuntuu hiukan uskomattomalta, että vakuumipakattu ruoka olisi jotenkin perinnettä.

Voiko perinneruokaa siis keksimällä keksiä lisää, kun vanhat perinneruoat eivät enää myy hyvin?

Ilmeisesti voi, koska markkinat luovat trendit, vai oliko se mainostoimistot ja muut innovaattorit?

Nyt islantilaiset syövät sitten "uutta" perinneruokaansa suu messingillä hymyillen. Pässin kivekset eivät ole enää mitään, vaan nyt pitää olla vakuumiin pakattu pässin "nakki"!

Roscón de Reyes

"Rosca tai rosco de Reyes" on loppiaisen herkku monissa katolisissa maissa, mutta erityisesti Espanjassa, Argentiinassa ja Meksikossa.

Julkaise syötteitä