AnjaKuoppa

Herculeen herkkua!

Hercule Poirot ilmestyi näyttämölle Hämeenlinnan kaupunginteatterissa Agatha Christien näytelmässä Kahvi mustana (Black coffee). Hannu Huuska oli pukenut ylleen pappa Poirotin damaskit ja liivit. Kapteeni Hastingsin roolissa kulki Ilkka Heiskanen. Kahvin mustana on ohjannut Olka Horila.

Hercule Poirot on konseptoitu perusteellisesti, joten roolin vetämisessä on haasteita. Ollako se vai ei? Hannu Huuskasta kasvoi tarinan edetessä Poirot, kyllä, vaikka olemassa on vahvoja esikuvia. Vaatetus, peruukki (Herculehan käytti peruukkia vanhoillaan) ja tietysti viikset tuntuivat poirotmaisilta. Poirot sai olla rauhassa näytelmän suuri sankari ja täyttää tilaa itsellään.

Ilkka Heiskasen kapteeni Hastings oli kuitenkin aivan yliveto. Kantapäitään napsutteleva upseeri, kuuliainen Hastings, oli loistava karikatyyri. Heiskanen teki hienosti ja hienovaraisesti pilkkaa tästä kuivasta ja muodollisesta herrasmiehestä, joka ach, niin usein sortuu naisiin – ja tottelemattomuuteen. Kuten nytkin… Heiskasen mimiikka oli nautittavaa.

Koko näytelmä tapahtuu Amoryn perheen salin rajallisessa tilassa. Salonkimaisessa asetelmassa on helppo keskittyä henkilöihin, mutta vastineeksi tilankäyttö vaatii ohjaukselta huolellisuutta.  Ohjaaja Olka Horila käytti hyvin tilan – tosin pienellä sivuhuomautuksella. Henkilöt seilasivat näyttämöllä vähän liikaa; intensiteettiä löytyisi ehkä lisää rauhallisemmasta temposta.

Näytelmän toinen kantava henkilö on Lucia Maiju-Riina Huttusen rakentamana. Tyttömäinen Lucia toimii hyvin ja on henkilönä hyvä vastapuoli Poirotille. Komiikkaa, sitä kuulua viktoriaanista maailmaa edusti vanhaneiti Amory Sinikka Salminen vetämänä. Oikeastaan aika hauskasti. Vanhapiika Amory osasi olla viktoriaanisesti kaksinaamainen, siis hyveellinen ja sitten todellinen.

Tämä Christien näytelmä on täynnä christiemäisiä stereotypioita. Kirjansa lukeneille arvoituksia oli vähän. Mutta Agathan viehätyshän ei ole enää juoni ja jännitys, vaan koko hänen luomansa maailma, jossa hyvä saa palkkansa siinä kuin pahakin. Itse asiassa madame Agatha on loistava käsikirjoittaja (myös romaaneissaan), sillä hän luo henkilögallerian huolellisesti ja jättää tillbehörit vähemmälle. Henkilöistä syntyy veto, joka kestää aina loppuun saakka.

Ai niin, nimi Kahvi mustana on mainio vinkki juonenkipuisille. Ja rahastahan tässäkin on kyse ja vähän muustakin. Joku henkilöistä on konna!

Hauskaa on katsella ja kokea tuttuja salapoliiseja ja poliiseja elävinä näyttämöillä. Hieno juttu, että teatterit kepeyttävät ohjelmistojaan tällä tavalla.

Mukavaa iltaviihdettä hämeenlinnaisilla.

Rooleissa

Hercule Poirot, Hannu Huuska

Kapteeni Arthur Hastings, Ilkka Heiskanen

Sir Claud Amory, Jarkko Tiainen

Richard Amory, Aleksi Aromaa

Lucia Amory, Maiju-Riina Huttunen

Caroline Amory, Sinikka Salminen

Edna Raynor, Birgitta Putkonen

Trewell, Maksim Pavlenko

Tohtori Carelli, Tatu Siivonen

Tohtori Graham, Jarkko Tiainen

Ylikomistario Japp, Jarkko Tiainen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä pitää mennä katsomaan :)