AnjaKuoppa

Tahtien sotaa Hämeenlinnassa

Heikki Syrjä ja Riku Suokas ovat kirjoittaneet ja ohjanneet Hämeenlinnan teatterille musiikkikomedia Tahtien sodan. Tarinan ulkoinen juoni on suomalainen lama EU:n ulkopuolella sekä taustalla 80-lukuinen talouslöysäily. No, yhteiskunnan ongelmat on väännetty musiikkiin, jossa ainoastaan tango-sellainen on sallittua ja poppi ja rokki kiellettyä. Siis vaihtoehtoehdottomuus on puettu hubailevaan musiikilliseen yksinvaltiuteen.

Elokuva Tähtien sota kummittelee taustalla, ehkä myös Hobittilan Johtajan tekemät säännöstelyt (allekirjoittaneelle tuli muistumia). Musiikki-imperium on lainannut joka tapauksessa nimeään avaruusimperiumilta.

Ulkoinen tarina on itse asiassa ihan yhdentekevä – kuten monessa musiikkiteatterissa (oopperakaan ei ole viaton). Musiikki ratkaisee, ja sitä tullaan kuulemaan ja elämään.

Tahtien sodassa on herkullinen vastakkainasettelu. Tangolaiset vs rokkilaiset ja huippulisänä Seinäjoen tangopoliisi SeiPo. Syrjä et Suokas ovat irvihampaiden sukua – odotetaan vaan seuraavia Tangomarkkinoita ja tangokuningattaria ja -kuninkaita, siis ja SeiPojen ilmestymistä jonnekin välipalaan. SeiPo on liian herkullinen unohdettavaksi.

Tahtien sodassa tangon hallitsijat jahtaavat irrallisia rock-muusikkoja alias erilaisuutta. Vakavalla naamalla tätä ei ole kirjoitettu, mutta hauskoilla piikeillä sen sijaan kyllä. Verbaliikka on nopeaa ja nokkelaa; hyvä että kuulija saa kiinni. Heittoja olisi mahtunut enemmänkin, myös vähemmän kilttejä.  

Sotahan asetelmasta syntyy, siis musiikillinen värikollaasi, jossa on tangoja, rock- ja pop-klassikoita. Illan tähti oli ehdottomasti rock-kapinallinen Crazy-Topi Oinonen alias Sami Hintsanen, jonka ääni riitti ja riitti. Sankarin osan sai kapinallisten leiristä Mikko Töyssy Petrin roolissa, jonka hän veti hyvin. Näytelmään olisi mahtunut teini-ikäiselle sankarille kunnon angsti-roolikin, mutta ehkä musiikki paikkasi puuttuvia särmiä. Mikko Töyssyn äänireservi on monipuolinen, ja kannatteli hyvinkin roolituksen.

Jos lähtee vakavasti oppimaan uutta jännäriä tai juonikasta teatteriesitystä, pettyy. Tahtien sota on musiikkiveto, kerran koettuna hauska setti musiikkia, jonka mukaan voi lähteä vaikka taputtamalla (kuten yleisö tekikin). Hämeenlinnan teatterilla on musiikkiteatteriperintöä jaettavaksi, joten tämä sota sopii sille hyvin ohjelmistoon kaikkineen. Hämeenlinna on myös tanssin kaupunki, mikä näkyy Tahtien sodassa. Musiikkipläjäyksiä säesti ammattilaisen upeat tanssikohtaukset; tanssijat myös lauloivat. Wau.

Vähän jäi häiritsemään maailmaa syleilevä loppu. Kun kerran heilutetaan kapinalippua ja irvitään seipoja, käsikirjoitukseen olisi voinut ympätä enemmänkin hupipirua. Replikointi niin särvittää musiikkia.

Toivottavasti SeiPoja nähdään muillakin teatterilavoilla. Tahtien sodassa on leveyttä, josta voi ammentaa.

Käsikirjoitus ja ohjaus

Heikki Syrjä ja Riku Suokas

Keskeisissä rooleissa

Mikko Töyssy, Petri

Sami Hintsanen CrazyTopi Oinonen, Tapio Lasimäki

Katariina Kuisma-Syrjä, Anneli ja muita rooleja

Aleksi Aromaa, Teppo

Sinikka Salminen, Hansu

Tanssijat

Maksim Pavlenko, Tanja Kunnari, Heidi Iisalo, Riku Koskinen, Elias Husgafvel

Muusikot

Aleksi Aromaa (basso, peltikitara, laulu), Lauri Malin (rummut, Loota). Kapellimestari Antti Paranko

Percussion, taustalaulu

www.hmlteatteri.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat