AnjaKuoppa

Amos Rex – uusi museoilmasto

Amos Andersonin perinnöille rakennettu Amos Rex oli uutinen jo viisi vuotta sitten, jolloin julkistettiin uutinen Lasipalatsin entistämisestä ja sen alle rakennettavasta taidemuseosta – olihan Eerikinkadun Amos pieni ja hankala.

Torstaina 30.8. alkaa Amos Rexin aika. Amos Anderson + Bio Rex = Amos Rex. Museonjohtaja Kai Kartio totesi, että Amos Rex vahvistaa Helsingin keskustaa, että se on uusi ja uudenlainen taidemuseo ja että sille ei ole vertailukohtaa ja että sen nimi on sama kaikilla kielillä. Totta.

Lasipalatsin edustalle on kohonnut ”pehmeitä muotoja”, joita on myös sisällä, valoisassa maanalaisessa museossa. Amos Rexin pääsuunnittelija Asmo Jaaksi (JKMM) kertoi, miten uuteen museoon on suunniteltu pehmeä muoto aukiota myöten, ja miten Amos Rex rakentaa uutta identiteettiä ja kaupunkikulttuuria. Totta.

Avajaisnäyttely Massless on istutettu juuri Amos Rexin tiloihin, ja ensikokemuksena se tuntuu heti uudelta Amokselta, tilalliselta kokemukselta. Viisi digitaalista installaatiota avaavat maailmoja, jossa tila hämärtyy ja tunne kasvaa. Japanilainen teamLab-kollektiivi käyttää täydellisesti hyväkseen Amos Rexin ulottuvuuksia ja sen tavoitetta virtuaalitodellisuuksien mahdollistajana.

Kulkija miettii, miltä tuntuu lyhentyä 130 senttimetriin ja nauttia seinällä vaeltavista liskoista ja sammakoista. Vastaus on, että arkisesti mukavalta. Mutta taustalla lyhentynyt ihminen pohtii, miten peileistä ja valoista luotu tilallinen taideteos – vai tilateos? – sisältää. Tietysti kokemuksen ja laatikkotilan hämärtymisen ohella hittisana immersiivisen kokemuksen. Taide on kivaa.

Viidessä installaatiossa kokemukset ja visuaalisuudet vaihtuvat hiljaisuuden ja äärettömyyden tilasta diskomaiseen tunnelmaan. Näyttelyä on kuvattu idän ja lännen kulttuurien yhteisyydeksi, mikä tuntuu teosten hahmotuksessa. Jotain vanhaa, ikivanhaa on taustalla jalustana, jonka päälle on luotu uutta.

Näyttely herättää kokijasta riippuen kysymyksiä: onko tämä taidetta, voiko ”vanha” taide luoda uutta, onko tämä uusi taidetodellisuus, mitä tästä jää jäljelle… loputon määrä kysymyksiä. Vastatkoot viisaat, mutta Amoksen avausinstallaatiot ovat tunnetta ja kokemusta, myös hieno koonti juuri tämän ajan visuaalisuudesta ja pyrkimyksestä tunteeseen.

Asmo Jaaksin sanoin arkkitehtuuri herää elämään, kun yleisö tulee ottamaan omansa. Onnea Amos Rexille ja sen toteuttajille.

www.amosrex.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.