AnjaKuoppa

Musiikin suurlähettiläs – rapsodia Erkki Korhosesta

Karisto Oy lasketti maailmalle oman kaupungin kuuluisuudesta railakkaan elämäkerran. Tai ehkä paremminkin raportin Kansallisoopperan pääjohtajasta, kansainvälisestä musiikkivaikuttajasta, Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtajasta, monen yhteisön hallituksen jäsenestä. Kyse on tietysti Erkki Korhosesta.

Toimittajat Marika Riikonen ja Tuulia Viitanen ovat työstäneet hengästyttävän asiamäärän alle 300 sivuun. Toimittajan keveydellä ja uteliaisuudella koostettu kirja on hauskaa luettavaa. Päähenkilö Erkki Korhosesta riittää kirjoittamista tai siis hänen uskomattoman moniulotteisesta urastaan. Se kattaa tärkeän osan suomalaista musiikkielämää 80-luvulta alkaen lisättynä eurooppalaisella ammattilaisuudella ja verkostoilla.

Hämeenlinnalaisen tavallisen perheen pojasta kasvoi musiikkimies, mm. pianisti, opettaja, oopperan osaaja ja vaikeasti määriteltävä monen projektin etu- ja takapiru. Päivänpaisteinen henkilö kulkee kirjassa Erkki Korhosmaisella päättäväisyydellä ja laittaa päällimmäiseksi paremmat.

Kirjoittajat ovat kuitenkin tarttuneet niin sanotusti härkää sarvista ja lähteneet hakemaan vastauksia siihen, miksi Korhonen lähti Kansallisoopperasta rysäyksellä ja miksi Sibeliuksen juhlavuoden läpivienti Hämeenlinnassa oli niin tikkuista kuin se oli.

Toimittajan pitää kysyä miksi, kuka, milloin, kenelle. Riikonen ja Viitanen ovat tehneet laajat taustahaastattelut; kirja ei ole pelkästään Korhosen tiedonvarainen. Teos on näin uskottava. - Lukija jää odottamaan, milloin Kansallisoopperan hallitus vuosimallia 2007 esittää vasta-argumenttinsa Korhosen eron syistä. Tässä kirjassa hallituksen puheenjohtaja Sirkka Hämäläinen esikuntineen on pahiksen roolissa. Silloinen pyöritys mediassa ja muutenkin julkisuudessa hakee edelleen vastauksia. Kirjan lukenut osannee suunnistaa sinne, missä on astian maku.

Suoranuottisesta tekstistä on kiinnostavaa lukea, keitä oli mukana juonikeitoksissa, miten ristivetoja rakennettiin – siis vallan kiemuroista.

Kirjan toinen kiinnostava kantava palkki on Hämeenlinnan ja Sibeliuksen aika, joka huipentui juhlavuoteen 2015 ja siihen, mitä sitten tapahtui. Voi uskoa, että monen paikallispoliitikon poski on punainen, kun viimeinenkin sivu on luettu.  Hämeenlinnan tuntevat toimittajat eivät ole peitelleet totuuksia, vaan kirjoittaneet kuten pitää, asioista niiden oikeilla nimillä. Niinpä. Profeetan paikka omalla maalla on predestinoitu jo raamatussa.

Tehtiinhän Hämeenlinnassa suurta Sibelius-kokonaisuutta, jolla olisi puhuteltu koko maailmaa. Uskomaton tapahtui hetkeksi. Kuka jäi kiittämään?

Mikä sitten kirjassa on hauskaa? Kirjassa on Välisoitto-osat, joissa kuljetaan Korhosen askelissa. Käydään mm. Pohjois-Koreassa, maailman roopeankkojen luksuskodeissa rakentamassa rahaa, kokeillaan aikataulujen kestävyyttä, rahdataan ruokaa, ties mitä mukavaa.

Musiikin suurlähettiläällä on monta sisältöä, se on sillä tavalla kätevästi rakennettu teos. Kysymyksiä jäi, vastauksia saatiin ja nyt odotetaan, mistä Korhonen pulpahtaa julkisuuteen. Viime vuonna hänen kätensä jälki näkyi jo Urkuyö & Aarian ohjelmistossa.

 

Marika Riikonen ja Tuulia Viitanen

Musiikin suurlähettiläs. Erkki Korhosen vauhdikas elämä

Karisto Oy, Hämeenlinna 2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset