AnjaKuoppa

FiBO ja Gringolts Guarnerinsa kanssa mahtavina Musiikkia linnassa

Syksyn 2017 Musiikkia linnassa -festivaali käynnistyi keinahtaen Hämeenlinnassa. Suomalainen barokkiorkesteri FiBO ja viulisti Ilya Gringolts avasivat musiikin barokkipankin, jonka sisällössä oli jälleen mistä ottaa – siis kuulla.

Antonio Vivaldi tahditti konsertin alkuun, fibomaisen pehmeästi Vivaldia kunnioittaen. Periodisoittimissa on sitä jotakin, aina. Johann Adolf Hassen (1699-1783) fuuga g-mollissa oli hauska fuuga ja erinomainen johdanto itse asiaan eli odotettuun Pietro Antonio Locatellin (1695-1764) viulukonserttoon A-duuri.

Ensiksi. Eipä ihme, että säveltäjän viuluteokset olivat ”uusia” monelle kuulijalle. Tulipa mieleen, että Locatelli on selvästi koettanut, pääseekö taivaaseen säveltikapuita pitkin eli jos kirjoittaa riittävän korkeita säveliä, pilvenpäällinen on mahdollista.     

Ilya Gringolts otti haasteen vastaan. Heti ensimmäinen Vivace-osa sai pidättämään hengitystä – mikä taituri olikaan Guarneri del Gesú -viulun haltijana. Nuottisöheröt (niitähän ne ovat kirjoitettuina) kasvoivat vikkeliksi sävelryppäiksi, joiden ilmestymiseen tarvitaan mestari. Konserton kolmas osa Allegro -  Andante – Allegro oli tanssillinen ja jännitettä kasvattava. Kadenssissa kuultiin, miten Gringolts keskittyi laukaisemaan solmut. Ei uskoisi, että viulisti voi soittaa niiiin ylös niiiin kauniisti kuin Gringolts kadenssissaan. Mitä mestarin äärellä voi sanoa? Uskomatonta.

Jotta maanpäällinenkin osuus toteui, FiBO soitti Carl Philipp Emanuel Bachin sinfonian h-molli. Olihan miellyttävä kuunnella sinfoniamusiikin edeltäjää ja tasapainoisesti rakennettua sävellystä. Täydellinen teosvalinta Locatellin viulusirkusten välipalaksi.

Päätösteos oli Locatellin viulukonsertto D-duuri, lisänimeltään ”Laberinto Armonico”. Ensimmäinen Allegro-osa oli hauska, asteikkomaista nuotinnusta hyödyntävä. Kolmas osa oli jälleen tanssillinen – ja tietysti siihen sisältyi kadenssi, joka kuuluu otsikon ”Kaikkien aikojen kadenssit” -alle. Jos Locatelli on itse soittanut säveltämänsä teokset, saadaan todeta, että on niitä taitureita ollut ennenkin.

Mutta maanantai-iltana Ilya Gringolts nostatti kirkon kattoon ilotulituksen, joka jää mieleen. Barokkiroka ja Guarneri ja Gringolts saivat viulusta kerralla kolme, neljä ääntä yhtaikaa. Moniääninen yksi viulu ja yksi viulisti unohtumaton on yhdistelmä. Gringolts lasketti Locatellin taivaaseen kipuavat sävelet alas tuhannen tuhatta sataa. Me yleisö olimme hiljaa, kun uskomatonta tapahtui! Joku aina vuorollaan asettaa mitan, mihin suoritus yltää. Nyt se oli Gringolts.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat