AnjaKuoppa

Hämeenlinnassa Naisia hermoromahduksen partaalla

Hämeenlinnan teatterin syksyn aloitusspektaakkeli Naisia hermoromahduksen partaalla heittää yleisön värien ja musiikin maagiseen maailmaan. Pedro Almodóvar Caballeron elokuvaan pohjautuva musikaali on kotimainen kantaesitys, josta Hämeenlinnan teatteri voi olla syystä ylpeä.

Jos luokka musikaali nostattaa kulmakarvoja, sitten nostattaa. Mutta tämän musikaalin kohdalla kulmakarvat nousevat jostain muusta syystä. Hämeenlinnalaiset, siis teoksen ohjaaja Maiju Sallas, puvustajat, lavastajat ja muusikot ovat työstäneet kokonaisuuden, jossa näyttelijät ja kaikki näytelmän osalliset ovat tähtiä. Näyttämön ensimmäinen otos itsessään on oikea tyrmäystippa, kun taksikuski alias Mikko Töyssy nykäisee näytelmän käyntiin.

Naisia hermoromahduksen partaalla on tarina uskottomuudesta, ystävyydestä, rakkaudesta ja niiden mahdottomuudesta. Voi ajatella, että juonitus ei olekaan tässä näytelmässä tärkeä, vaan henkilöiden impulssit ja sykähdykset suhteessa toisiinsa. Kiinnostavaa katsottavaa on terävästi rakennettujen suhteiden kätkeytyminen ironian ja huumorin suojiin.

Lavastus ja puvustus ja ennen kaikkea musiikki ovat mainio triangeli, josta koostuu kaiken kattava runko. Noin 50- ja 60-lukujen tyylit ovat sykähdyttäviä; läsnä on nostalgia ja juuri tämä hetki. Tämä hetki, siis tämän ajan tyyli tarkoittaa nopeatempoista ja sisältörikasta näyttämöllepanoa. Kaikkea ei silmä ehdi poimia, mutta tärkeätä on, että on löydettävää valoista, väreistä, miljööstä, vaatetuksesta ja musiikista.

Poimisiko jotain näyttelijöitä? Ehkä. Kantava herrahenkilö on Iván alias Lasse Sandberg, monen naisen mies. Sandbergin charmi istui juuri tähän ja hän kantoi roolinsa ironian hienosti. Keskeinen naishenkilö, kaiken alku ja juuri on Pepa alias Sinikka Salminen, joka kannatteli vivahteikkaan roolinsa tyylillä. Erityinen henkilö on kuitenkin Katariina Kuisma-Syrjän Lucia, jonka hupakkoudessa on katsomista loppuun saakka.

Kaikkiaan Naisia hermoromahduksen partaalla on katsomisen iloa ja musiikkinautintoa. Perinteinen musikaali tämä ei ole, vaan mielestäni kabaree-tyylinen ilottelu. Muusikot Antti Paranko, Lauri Malin, William Suvanne, Jari Jämsä, Kalle Penttilä, Jussi Seppälä ja Petja Lähde loihtivat musikaaliin oikean, käheän ja vivahteikkaan kohinan. Tässä musiikkispektaakkelissa myös näyttelijät olivat muusikkoja ja tulkinnat kohdallaan (jos vähän vähemmän volyymia siellä täällä, kiitos!).

Tämä kantaesitys poikii varmasti esilleottoja myös muihin teattereihin. Hämeenlinnan teatterin Naisia hermoromahduksen partaalla on karhean kaunis ja hieno pohjaveto.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.