AnjaKuoppa

Hehku – taiteilijaryhmä 2. Kierros hehkuttaa pronssia

 • PunkValkyyria, Mi Kuoppa. Pronssi 2016.
  PunkValkyyria, Mi Kuoppa. Pronssi 2016.
 • Angry bird, Marianna Juvonen-Holopainen. Pronssi 2016.
  Angry bird, Marianna Juvonen-Holopainen. Pronssi 2016.
 • Hymyssä suin, Eeva Salo. Pronssi 2016.
  Hymyssä suin, Eeva Salo. Pronssi 2016.
 • Ensitanssi, Riitta Kalin. Pronssi 2016.
  Ensitanssi, Riitta Kalin. Pronssi 2016.
 • Ruusuritari, EilaTerttu Jaatinen. Pronssi 2014.
  Ruusuritari, EilaTerttu Jaatinen. Pronssi 2014.
 • Daidaloksen poika, Eeva Salo. Pronssi 2016.
  Daidaloksen poika, Eeva Salo. Pronssi 2016.
 • Tuhkakuningatar, Kaija Ilomäki. Pronssi 2016.
  Tuhkakuningatar, Kaija Ilomäki. Pronssi 2016.

Taiteilijaryhmä on 2. Kierros kuvanveistäjien joukko, jonka jäsenet ovat tehneet talouselämän palveluksessa täyden työuran. Nyt menossa on 2. kierros, toinen elämä taiteelle. 2. Kierros eli Mi Kuoppa, Hillevi Latvalahti, Kaija Ilomäki, Eeva Salo, EilaTerttu Jaatinen, Riitta Kalin ja Marianna Juvonen-Holopainen ovat pystyttäneet viidennen näyttelynsä Galleria-Artikaan.

Näyttelyn nimi on Hehku. Nimi on täysin oikeutettu, sillä viides näyttely paljastaa kautta linjan rentoutta ja luomisen, osaamisen iloa. Vaikka naiset ovat tehneet taidetta yhdessä, jokaisella on oma itsenäinen ja erityinen filosofiansa pronssin ulottuvuuksissa.

Ihmisen mittaiset veistokset kutsuvat nauramaan ja oivaltamaan, ja teoskokonaisuus on enemmän kuin teostensa summa. Valkyyriat, kalat, linnut, vartalot, kasvot – kaikilla näillä on omat sanomansa ja ne ovat tekijöidensä pakottoman mielikuvituksen muodon löytäneitä hahmoja. Ehkä voi arvioida, että kun tietää tekijöiden taustat ja kokemuksen, veistoksissa on elämän ajatonta lämpöä ja komiikkaa, mutta myös vilpitöntä tarvetta peilata aitoja näkyjä.

Kuvakoosteen rakentaminen tällaisesta pronssijoukosta on ”vaarallista”, mutta teen sen ajatuksin, että kuva kertoo kuitenkin enemmän kuin sanat. Poimin jokaiselta yhden, itseeni vaikutuksen tehneen teoksen. Muuta kuvissa vaeltajan ei tarvitsekaan…

Juuri tähän hetkeen istuu Marianna Juvonen-Holopaisen Angry bird, tuhmaileva lokkilapsi. Hellyttävä on myös Hillevi Latvalahden Hymyssä suin, kala, jota on pakko silittää.

Mi Kuopan PunkValkyyriassa on jotain muinaishaudasta noussutta, ehdotonta kapinaa. Punkkarineidon hamekin on ratkennut ja asento on selvästi vastarinnassa maailman kanssa. Eeva Salon Daidaluksen poika on puolestaan kiinnostava. Poika, Ikaros lensi aurinkoon ja poltti itsensä. Salissa jäljellä on keho ja siiventynkä.

Kuvakoosteen töistä Kaija Ilomäen Tuhkakuningatar on muotoklassikko, josta lähemmin katsottuna irtoaa enemmänkin, paloreikiä. Riitta Kalinin Ensitanssi on myös muotoklassikko, kehojen leikin kuvaus. Pronssihehkuista poikkeuksen tekee EilaTerttu Jaatisen Ruusuritari, jonka viitassa on turkoosia ruusujen terästeenä.

 

Hehku. Pronssiveistoksia. Artika 18.12. saakka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.