AnjaKuoppa

Syvä ja kirkas – EOL laulaa laulun mahtia

  • Syvä ja kirkas, 2016. Äänitys Riihimäen varuskuntakirkossa. Äänitys ja masterointi Mika Koivusalo, taiteellinen tuottaja Jukka Jokitalo, ulkoasu Ester Pentti.
    Syvä ja kirkas, 2016. Äänitys Riihimäen varuskuntakirkossa. Äänitys ja masterointi Mika Koivusalo, taiteellinen tuottaja Jukka Jokitalo, ulkoasu Ester Pentti.

Eteläsuomalaisen Osakunnan Laulajat EOL täytti hiljaisuudessa syksyllä 80 vuotta. Juhlaan valmistui uusi äänite Syvä ja kirkas, kokoelma suomalaista kuoromusiikkia. Vanhan musiikin esittäjänä profiloitunut kuoro teki täydellisen 80-vuotisyllätyksen: Syvä ja kirkas esittelee parasta tulkintaa suomalaisesta sekakuoromusiikista. Kahdeksan tunnustetun kuoromusiikin säveltäjää sai muutamalle teokselleen ensilevytyksen.

 

Säveltäjät Bengt Johansson (s. 1914), Jyrki Linjama (s. 1962), Juhani Komulainen (s. 1953), Ulf Långbacka (s. 1957), Erkki Salmenhaara (s. 1941), Teemu Tommola, Tero Vilkesalo ja Kimmo Nevonmaa (s. 1960) ovat saaneet EOL:sta upean teostensa tulkin.

 

Ensikuulemalta kysyy itseltään, onko kyseessä todella EOL barokki- ja renessanssilauluineen? Kaikki vanhaan musiikkiin tarvittava taitavuus ja laulamisen tarkkuus on taivutettu palvelemaan kuorolaulun uusia ulottuvuuksia. Tuloksena on laulava EOL, joka jättää mieleen jälkikaiun kaikkeen yltävästä kuorosta.

 

Laulun riemua

 

Kuoron johtaja Teemu Tommola viihtyy selvästi aikalaismusiikissa ja rakentaa teosten tulkintoihin intohimoa, syvyyttä ja temperamenttia. Joskus vähän voimattomasti laulaneesta kuorosta ei ole jälkeäkään, sillä EOL on synnyttänyt kritiikin kestävän teoskokonaisuuden, säveltäjien ja sävellysten arvoisen.

 

Teosvalikoima on kiinnostava, kun katsoo säveltäjien ikähaarukkaa. Ulottuma on yli sata vuotta ja näin se tarjoaa jänteikkään avauman oman ajan kuoromusiikkiin. Samaa voi todeta teosten runoilijoista. Aleksis Kivi, J.L. Runeberg, Elmer Diktonius, Tero Liukkonen, Lauri Pohjanpää sekä raamatun ja antiikin ajan runoilijat takaavat, että sävel ja sana edustavat laajaa kulmaa.

 

Kokonaisuus puhuttelee erityisesti siksi, että siitä huokuu laulamisen, osaamisen ilo. Tommola ja EOL ovat ottaneet taidollisen haasteen tosissaan ja iloitsevat tuloksesta, mikä kuuluu levyltä.

 

Mitä poimia esille? Ehkä päällimmäinen on Johanssonin Preludium Eeva-Liisa Mannerin sanoihin. Avausteoksessa korostuvat herkästi otetut nyanssit ja hiljaiset sävyt, harmonia pysyy koossa koko laulun ajan. Pianissimojen viihtymistä tässä…

 

EOL on esittänyt joissakin aiemmissa konserteissaan Långbackan teoksia. Tässä äänitteessä on hiotut versiot. Du natt ja Sova? ovat esimerkillisiä tulkintoja, tarkan rytmikkäitä, täydellistä äänten harmonian disharmoniaa. Mieli lepää tässä arkaaisessa musiikissa, ja siis myös kuorolaisten äänissä.

 

Kyyhkystä ahimsaan

 

Teemu Tommola sävellykset Kuin Kyyhkyt ja Appamādo saivat myös kantaäänityksen.

 

Kuin kyyhkyt on sävelletty Laulujen laulun ja Sapfon sanoihin. Teos istuu tähän uuden kuoromusiikin kokonaisuuteen. Tommola on luonut hienovaraisen, monikerroksisen äänimaiseman, josta sooloutuvat osat nousevat kauniisti. Tanssillinen teos kutsuu mukaansa.

 

Appamādo on salaperäinen, monisärmäinen teos. Kuoro, soittimet, sanat (Oscar Wilde, Dhammapada, Leonardo da Vinci, mediaotsikoita) pulputtavat tunnelmarytmeissä. Ahimsā, elämän kunnioittaminen, on tämän teoksen viesti. Teemu Tommola osaa käyttää kuoroa ja rakentaa sen varaan pienistä elementeistä kokoontuvan kokonaisuuden, josta riittää kuultavaa. Miellyttäviä molemmat teokset ovat siksi, että ne ovat aitoja, pakottomia teoksia, vailla teennäisiä sivujuonteita.

Olla eolisti merkitsee varmasti tämän levyn ansiosta olemista kuoromusiikin laulajana hierarkian ylähylyllä. Notkeus, kyky vaihtaa tempoja ja täyteläisen soinnin aikaan saaminen leimaavat tätä levyä. Tämän levyn teosten esittäjiltä vaaditaan uskallusta laittaa äänensä peliin, heittäytyä säveltäjien matkaan.

 

EOL:n ja Teemu Tommolan sisäistynyt musiikkinäkemys ja musikaalisuus ovat tuottaneet merkittävän lisän suomalaisen kuoromusiikin levymaailmaan. Tällaista kutsutaan myös kulttuuriteoksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset