AnjaKuoppa

Libby Larsen, Pia Freund ja kuninkaalliset vaimot Kuninkaansalissa

Musiikkia Linnassa -vanhan musiikin festivaalin jännityskonsertti oli lauantaina (22.10.), jolloin säveltäjä Libby Larsenin teos Try Me, Good King kantaesitettiin Hämeen linnan Kuninkaansalissa. Laulaja Pia Freundin säveltäjältä tilaama teos on ollut olemassa jo aiemmin, mutta Musiikkia Linnassa varten Larsen teki itsenäisen teoksen, jossa periodisoittimet ovat mukana laulun ohella.

Tekstit ovat aidot, alkuperäiset kuningas Henrik VIII:n kuolleiden vaimojen kirjeistä. Viiden vaimon jäähyväiset elämälle on tunteita nostattava kokonaisuus. Toki historia on tunnettu, kuten kirjeetkin, mutta kun ne kootaan teoksen tapaan yhteen, kokonaisuus puhuttelee.

Teksteistä tulee uudella tavalla kiinnostavia, sillä jokaiselta vaimolta on yksi kirje. Jokainen on karuudessaan puhutteleva, sillä kirjeissä on läsnä vain tilanne, jossa väkivaltainen kuolema on läsnä. Naisista välittyy vahvuus pakon edessä. Lukija ei voi välttyä ajatukselta, että nöyrissä sanoissa on suuri viisaus, sillä niiden avulla suojataan jälkeenjäävien asemaa hirmuvaltiudessa.

Libby Larsenin teoksen laulut ovat vahvasti eeppisiä, ja Pia Freundissa on naista laulamaan sillä voimalla ja dramatiikalla, mikä vaaditaan. Katariina Aragonialaisen valitusta seuraa gamban kohtalokkaat askeleet; Katariinan osa teoksesta on hienosti rytmitetty ja se avaa ensimmäisenä lauluna tien muille.

Räjähtävin osa on Anna Boleynille sävelletyt säkeet, joista tulee nimi Try Me, Good King. Hämeenlinnassa Freundin kehittämä raivo ja tuska rapisuttivat salin seiniä Annan sanoissa.  Annan pettymys, tuho ja tuska purkautuvat tässä osassa vahvaan pyyntöön oikeudenmukaisesta oikeudenkäynnistä, ja ennen kaikkea pettymyksestä rakkauden hävittyä.

Kiinnostavinta Try Me, Good King -teoksessa on eeppisen, modernin laulun ja vanhojen soittimien yhdistelmä. Traverso, cembalo ja gamba kuljettavat ”vanhoillaan” laulujen musiikkiosuuksia. Larsen on antanut kauniin tilan näille soittimille ja niiden ominaisille ominaisuuksille. Vastakohtien, siis laulun ja soittimien, vuoropuhelu ja rinnakkaiselo ovat dramaattinen kokonaisuus, ja hyvin omintakeinen sellainen.

Pia Freundin tulkinnat kuningattarien kohtalon hetkistä olivat kypsän laulajan näkemys sisäisestä voimasta, joka on tarvittu viimeisten säkeiden sanomiseen. Pauliina Fred, traverso, Louna Hosia, gamba ja Anna-Maaria Oramo, cembalo, loivat tasavertaisen vastavoiman lauluille. Jos tässä olisi kyseessä olisi lyhytelokuva,  siitä voisi sanoa, että onhan juonikas juttu. Tämä teos on tyyliltään juonikas.

Luvassa on, että säveltäjä Libby Larsenin teos lähtee suomalaisvoimin säveltäjän kotimaahan Yhdysvaltoihin. Kuninkaansalissa koetuilla tulkinnoilla ja taidoilla on hyvä mennä maailmalle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Taidetta parhaimmillaan tämä kirjoitus musiikkeineen. Taide antaa yhteisen kokemuspohjan käsitellä vaikeitakin asioita. Menneisyys elää meissä ihmisissä ja elää taiteessamme.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset