AnjaKuoppa

Stalinin makaronit

  • Stalinin makaronit.
Kuva Anja Kuoppa
    Stalinin makaronit. Kuva Anja Kuoppa

Atena Kustannus julkaisi Suomessa hauskanhauskan ruokakirjan Stalinin makaronit. Kaikkiaan 31 reseptiä kuljettavat lukijan merkittäviin historian hetkiin ruokapöydän kautta. Historiasta on nostettu tyyppejä eri aikakausilta ruokapöydän äärelle.

Jos puhutaan kirjassa esitellyistä resepteistä, valtaosa on helppo valmistaa ja muuntaa kotikeittiöön. Poikkeuksen tekevät Kaarle Kustaan ja Silvian häämenu, Titanicin viimeinen ateria lohesta ja kyyhkystä tehty François Mitterandin mieliruoka.

Maailma on pullollaan ruokareseptejä. Stalinin makaroneissa juju onkin muualla eli historiallisissa henkilöissä ja hetkissä, jotka on valittu hauskasti. Kirjoittajat Jon Rönström ja Anders Ekman ovat valinneet monipuolisen julkkiskansan edustamaan ruokaa historiassa. Esimerkiksi nimet Michael Jackson, Napoleon, Bobby Fischer, Ernst Hemingway, Michael Phelps ja Jacqueline ja John Kennedy, Abba tai Rasputin ovat henkilögalleriasta, jossa on jokaiselle löytöjä.

Ruuasta ja historiasta tarinoita riittää, mutta niitä voisi olla enemmänkin. Reseptit tulevat jostakin ja ruuan historiasta riittää asiaa. Stalinin makaronit tarjoaa yhden vastaussarjan.

Tärkeä hetki on kiinnittänyt aterian historian valokeilaan, mutta varmaa on, että moni ruoka kulkee legendan voimin. Tässä kirjassa on klassikkoja, mutta myös muuta. Napoleonin voittokana a la Marengo on yksi tunnetuimpia ruokia. Se on mukana tässäkin kirjassa ja mielellään kuvittelee, että kanareseptissä on kaikki mukana eli kana, ravunpyrstöt, sienet ja leivät ja mausteet. (Tosin reseptissä on broileria, mutta eihän se haittaa.) Joka tapauksessa hyvä, että se on mukana. Myös Titanicin viimeinen ateria on herkutteluun houkuttava. Lohi ja kastike ovat kokeilun arvoisia.

Ruokaohjeet ja ruokakulttuurit vaihtelevat yksinkertaisesta leivästä, tonnikalasta ja oluesta hääateriaan. Aivan kuten oikean elämän kattauksetkin.

Vielä muutama poiminta. Suomalaista kutkuttaa Bobby Fischerin maailmanmestaruuspäivällinen eli ruisleipää, silakkapihviä, sipulia ja rahkaa. Miesten mies Ernst Hemingwayn viimeinen ateria on äijäruuan unelma: pihviä, uuniperunoita ja caesarsalaattia. Onhan kirjassa myös meidän Eerik XIV:n hernesoppakin, tosin ilman arsenikkia! Abbat söivät napoleonleivoksia, kun selvisi, että Abba on mukana euroviisuissa.

Nimi Stalinin makaronit on puhutteleva ja houkuttaa lukemaan. Kuka olisi tiennyt, että generalissimus J. Stalin popsi lähes samanlaista jauheliha-makaronimöösiä kuin meidän nuori väkemme arkisin.

Kokkaaja löytää uusia vinkkejä pöytäänsä tai ainakin kertomuksia ruokien oheen. Miten olisi piirakka a la Hitchkock, ananasta Kennedyjen tapaan tai juhlapäivällinen a la Silvia ja Kaarle Kustaa? Vieraitaan voi hämmästyttää kuuluisilla ruuilla (vaikka sitten vain leivällä ja kinkulla).

Keittokirja tai kertomuskirja tai ruokalegendakirja, miten vaan, on kivaa luettavaa. Hauska keittokirja tämä Stalinin makaronit.

Stalinin makaronit

Atena Kustannus Oy

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vaikuttaa mielenkiintoiselta jopa minusta, vaikka en tykkää keittiöhommista (tiskikoneen tyhjentämistä lukuun ottamatta). Matti Vanhanen nauttii uuniperunaa ja Timo Soini vetäisee iltapalan Mäkkärillä, ja niistä ehkä kerrotaan lisää teossarjan toisessa osassa "Putinin pasta".

PS. Enää viisi kuukautta, niin pääsee haukkaamaan Runegreenin torttua!

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset