AnjaKuoppa

Ensimmäinen Jean Sibelius –sävellyskilpailu repesi maailman suurimmaksi

  • Johtaja Erkki Korhonen ja kilpailun juryn
puheenjohtaja Kaija Saariaho kertovat Sibelius-
sävellyskilpailun voittajat Hämeenlinnan 
Raatihuoneella.
    Johtaja Erkki Korhonen ja kilpailun juryn puheenjohtaja Kaija Saariaho kertovat Sibelius- sävellyskilpailun voittajat Hämeenlinnan Raatihuoneella.
  • Tältä näyttää voittoisa pianoteos Sibeliuksen
silmien alla!
    Tältä näyttää voittoisa pianoteos Sibeliuksen silmien alla!

Voitot menivät Meksikoon, Etelä-Koreaan ja Espanjaan.

Jean Sibelius –sävellyskilpailuun tuli kaikkiaan 639 teosta ympäri maailman. Tällä luvulla se on tiettävästi maailman suurin sävelkilpailu. Loppukilpailuun valittiin 50 teosta, jotka julkistettiin tammikuussa.

 

Voittajat julkistettiin Hämeenlinnassa 25.3. Juryn puheenjohtaja säveltäjä Kaija Saariaho totesi, että kaikilla tuomareilla on oma, erilainen musiikkinsa, mutta he valitsivat kilpailuteoksista samat voittavat teokset; ainoastaan järjestyksestä oli keskustelua.

 

Sävellyskilpailun juryn jäsenet ovat Mark Andre, Liza Lim, Magnus Lindberg, Jukka Tiensuu ja juryn puheenjohtaja Kaija Saariaho.

 

Palkinnot jakaantuivat seuraavasti:

 

Kuoroteosten sarjan ensimmäinen palkinto 10 000 euroa Rafael Miranda Huerecalle Meksikosta teoksella Azul de Lontananza, toinen sija jaettuna siten, että Christina Athinodoroulle Kyprokselta teoksella De l´Àme ja Manuel Martinez Burgosille Espanjasta teoksella Phos saivat 5000 euroa kumpikin  ja kolmas palkinto 3000 euroa Chang Yingzhongille Kiinasta teoksella Himalaya.

 

Viuluteosten sarjan ensimmäinen palkinto 10 000 euroa Huyn-jun Parkille Etelä-Koreasta teoksella Another Candenza, toinen palkinto 8000 euroa Francisco del Pinolle Argentiinasta teoksella Jardín de lágrimas ja kolmas palkinto 5000 euroa Junghoon Namille Etelä-Koreasta teoksella Taste for the Arts.

 

Pianoteosten sarjan ensimmäinen palkinto 10 000 euroa Ignazio Brasa Gutiérrezille Espanjasta teoksella Fado-Gestalt, toinen palkinto 8000 euroa Massimo Lauricellalle Italiasta teoksella Nello stupore incantato della folia ja kolmas palkinto 5000 euroa Chia-Ying Linille Taiwanista teoksella The Gaze.

 

Sävellyskilpailulle sosiaalinen tilaus

 

Kaija Saariaho arvioi, että sävellyskilpailulle oli olemassa sosiaalinen tilaus. – Tällaisia kaikille avoimia erikoiskilpailuja ei ole. Jurylle oli yllätys, mistä kaikkialta kilpailijat tulivat. Mutta jury keskittyi musiikkiin ja etsimään persoonallisia, hyvin tehtyjä teoksia.

 

Kilpailun järjestäjän Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen puolestaan totesi, että kilpailuun tulleiden teosten määrä osoittaa, että on tarvetta järjestää kilpailu uudelleen tulevaisuudessa.

 

- Kun Suomessa vietettiin Sibeliuksen 100-vuotisjuhlaa, perustettiin Sibelius-viulukilpailu. Kun nyt vietämme 150-vuotisjuhlaa, sävellyskilpailu on menestys. Pyrimme, että tästä tulisi perinne.

 

Tämä ensimmäinen sävellyskilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin kanssa. Rahastoilta saatiin avustuksena palkinnot sekä järjestelyvarat.

 

Kiintoisat voittajat

 

Viuluteosten sarjan voittoteosta Kaija Saariaho arvioi erikoiseksi teokseksi, jossa inspiraatio on saatu Sibeliuksen viulukonserton kadenssista. Huyn-jun Parkin  (s. 1989) teoksen nimi onkin Another Candenza. – Park on miettinyt, millaisen kadenssin Sibelius olisi kirjoittanut. Musiikki lähtee muusta musiikista ja kulkee kadenssia kohti; tämä tulee olemaan monelle muusikolle kiintoisaa, Saariaho totesi.

 

Viuluteos kantaesitetään Sibelius-viulukilpailussa marraskuussa; myös muut voittoteokset ovat kilpailijoiden kilpakappaleina.

 

Kuoroteosten voittajateoksessa Azul de Lontananza kuoro jaetaan neljään ryhmään yleisön ympärille, jolloin musiikki kulkee kuorolta toiselle. Teoksen säveltäjä Rafael Miranda Huereca (s. 1973) on meksikolainen filosofian tohtori, monialaisesti oppinut. Hänen teoksensa tullaan kuulemaan konsertissa Hämeenlinnassa, jossa kantaesitetään sävellyskilpailun kuorosarjan voittoteoksia.

 

Voittanutta pianoteosta Fado-Gestaltia Kaija Saariho luonnehti fado-rytmeistä inspiroituneeksi, tyylitellyksi ja rytmiseksi teokseksi. Säveltäjä Ignacio Brasa (s. 1981) on palkittu sävellyskilpailuissa aeimmin, ja tällä hetkellä hänellä on tekeillä portugalilaiseen kansanmusiikkiin pohjautuva teossarja.

 

Voittaneet pianoteokset kantaesitetään Mäntän Musiikkijuhlilla elokuussa.

 

Kilpailijoiden joukosta ei löytynyt kansallisia tyylejä. Kaija Saariaho mietti puheenvuorossaan, että säveltäjät opiskelevat kansainvälisesti, eikä enää ole esimerkiksi länsimaista musiikkia. – Inspiraatio ratkaisee. Hyvän sävellyksen tunnusmerkki on persoonallisuus ja se, että teos tulee intiimistä kokemusmaailmasta. Kun lukee suuren määrän teoksia, tulee halu löytää persoonallinen, kuulijansa tavoittava teos.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.