AnjaKuoppa

Ryyppy ja Marskin ryyppy

  • Marskin ryyppy, juomakulttuuria Venäjän 
hovista Mikkelin päämajaan. SKS 2014. 
Kuva kirjan kannesta / Anja Kuoppa
    Marskin ryyppy, juomakulttuuria Venäjän hovista Mikkelin päämajaan. SKS 2014. Kuva kirjan kannesta / Anja Kuoppa

Historian tutkija, poliittisen historian dosentti ja toimittaja Mikko Uola on koostanut Marskin ryyppy, juomakulttuuria Venäjän hovista Mikkelin päämajaan –teoksen. Kustantaja on SKS; kirja ilmestyi syksyllä 2014.

Uola purkaa Marskin ryypyssä legendaa marsalkka Mannerheimin kuulusta ruokaryypystä – ja rakentaa samalla uutta, kun Marskin ryypyn maallinen, historiallinen elämä alkaa Suomessa. Marskin ryyppy alkoi julkisen elämänsä sotien aikana marsalkan persoonaan ja huoneenhallitukseen liittyvänä elementtinä.

Marskin ryypyn historia on itse asiassa käytöstapojen, kulttuurien ja kulinarismin historiaa, jollaiselle tässä ajassa on vähän tilaa. Mutta voisi olla! Uolan kirja on hyvä pitkospuu menneeseen, josta voi lainata (hyviä) tapoja vaikka omaan ruokapöytään. Uola kertoo huolella, miten kenraali C.G.E Mannerheim paneutui isännän velvollisuuksiin ja huolehti itse viitseliäästi omista tilaisuuksistaan. Varsovan ja Pietarin Chavalierkaartin ja mennen elämän tavat ja tottumukset seurasivat Mannerheimia.

Mikko Uolan Marskin ryypyssä tärkeätä on sisällön kokonaisuus ja se, että tarina on yksissä kansissa. Kaikkia Mannerheimista kertovia kirjoja lukematon voi luottaa Uolan tietoihin ja muodostaa itselleen kokonaiskäsityksen Mannerheimin istuttamasta pöytäkulttuurista ja sen motiiveista. Vapaussodan, talvi- ja jatkosodan ja sotien jälkeisen ajan Mannerheim matkustaa kirjassa etiketteineen ja tapoineen.

Arvostettavaa on, että Mikkelin päämaja-ajoilta mukana on sodan johtohahmoja inhimillisyyksineen ja ennen kaikkea päämajan palveluskuntaa. Mielen jäävät Mannerheimin suosikkitarjoilija Taru Stenvall ja muut tarjoilijat, jotka tarjoilivat oluet ja ryypyt, ja jotka myös sekoittivat marskin tarjoamat ryypyt. Uola on kunnioittanut lukijaansa ja antanut historioitsijan tietoja yleisön käyttöön kertomalla hauskaa ”turhaa”, mikä valitettavan usein jätetään historiallisesta kirjallisuudesta pois.

Kirjasta selviää, mitä eri viinoja marsalkan ryyppy sisälsi. Eri aikoina tarjottu ryyppy oli erilainen, mutta yhdistävä tekijä oli tarjoilu eli piripintaan täytetty lasi, josta ei saanut läikyttää. ”Viinasta saattoi tulla kastiketta!” Jälkimaailma voi ajatella ryypyn nauttimisvaatimuksesta monella tavalla, mutta tapaa noudatetaan edelleen monessa pöydässä.

Suomen ykköspöydän ruokalista on kiinnostava siinä kuin tarjottavat juomatkin. Kirjassa seurataan ruokalajien vaihtelua arjessa ja juhlassa. Sipuli- ja pannupihvit, rahkat ja kiisselit ovat kovin kotoista syötävää. Mutta on mukana myös hienostopäivällisten ja –lounaiden ruokalistoja, ja Mannerheimin ”omat” tilaisuudet kertovat edustamisen korkeasta tasosta ja vieraanvaraisuudesta. Marsalkkaa voi kiittää myös viinien tuntijaksi ja taitavaksi ruokalistojen rakentajaksi.

Mikä sitten on Marskin ryyppy vuosimallia 2000-luku? Mikko Uola on perehtynyt asiaan tarkasti ja esittää myös vastauksen. Kun ”Marskin ryyppy” juhlistaa monta tilaisuutta, on hauska tietää, miten se tehtiin (ja voiko sen tehdä itse), mitä versioita siitä on ja mitä viinoja siihen käytettiin, ja mitä viinoja siihen käytetään nyt.

Ylimääräinen ongelma – tai tässä kirjassa kuriositeetti  - on kieltolain aika, joka ei selvästikään koskettanut kosmopoliitti Mannerheimia. Kieltolain liputtajat ja absolutistit naukkasivat ryyppynsä siinä kuin muutkin. Selvää on, että alkoholia sai sivistyneesti, kun tiesi, miten.

Piripintaan ja läikyttämättä! on hauskaa luettavaa ja kulttuurijuoruja täynnä. Kirjan lukeneet ovat tietävämpiä kuin toiset.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kiitos! Olen ollut koko ajan oikeilla jäljillä noin 40 vuotta. Piripintaan ryypyllä myös mitataan kuntoa. Jos läikähtää pisarakin - seuraava kierros jää väliin. Kylläpä skarpataan rapujuhlissa.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset