AnjaKuoppa

Ville Haapasalo haastaa lukemaan toisenkin Haapasalon:

  • Ville ja sikari. Kuva teoksen kannesta (Anja Kuoppa).
    Ville ja sikari. Kuva teoksen kannesta (Anja Kuoppa).

Ville Haapasalon toinen kirja on hyvä jatko-osa hänen ensimmäiselle seikkailukirjalleen, jossa hän kertoi Ville Haapasalon tarinan, tai valittuja osia siitä. Ette muuten tätäkään usko..! jatkaa impressiomaista Venäjän matkaa ja kerrontaa Villen uskomattomista kohtaamisista.

Maailman kuohunnan keskellä kirja on itse asiassa erinomainen kuvaus venäläisestä todellisuudesta, sen ihmeellisyydestä ja kurjuudesta, vieraasta kulttuurista, mahdottomuudesta ja ystävyydestä. Ville Haapasalon Don Quijote –roolihahmo terävöityy tarkkasilmäiseksi havainnoijaksi, jolla on sanottavaa, jos sen haluaa ottaa vastaan.

Todellisuus on aina tarua ihmeellisempi, mikä todistuu näissäkin kuvauksissa. 2000-luvun Venäjällä tarvitaan kulttuurista tietämystä, taitoa tulla toimeen tapahtuvien asioiden kanssa ja hyvää moukan tuuria. Haapasalo sanoo kirjan alussa, että hän on toiminut isäntien ehdoilla ja kuunnellut, mitä hänelle on sanottu. Näin toimien hän on pärjännyt tilanteessa kuin tilanteessa.

Kirjassa käydään muu muassa georgialaisen keittiön metsästyksessä, luostarissa, kertomuksissa monessa paikassa. Näitä voi lukea seikkailuina, mutta niissä on myös selvät pitkospuut erilaisille asiallisille kysymyksille. Syyllisyys, politiikan pyöritys, kasakka vuosimallia noin 2000, jäämerelliset asukkaat ja Villen matkojen ilmestykset kulkevat hengästyttävänä kavalkadina. Vastuu on lukijan, siis sen, mitä poimii maailmankuvansa tarkentamiseen. Yksi asia on varma: näyttelijä Ville Haapasalo on suorapuheinen ja hänellä on älyihmisen viillot kertomuksissaan.

Ville Haapasalo on tunnettu 30-päivän matkakertomuksistaan, joista uusin, viime vuonna tehty dokumentti Kaukasia 30 päivässä on tulossa julkisuuteen.  Kirjassa Haapasalo kertoo Jäämeren matkadokumentista, joka oli merkittävä, koska hän sai luvan kuvata paikkoja, joihin ei ole pääsyä. Jäämeren reissu on sillä tavalla kiinnostava, että siinä luotiin illuusio kertomisen vapaudesta.  Ville pääsi kertomaan tietämättömien taipaleiden takaisista ihmisistä. (Dokumentti kosketti, jäi mieleen ennen kokemattomana dokumenttireissuna.)

Kiinnostava huomio nykyisen taloustilanteen valossa on suomalaisten kehno Venäjän tuntemus ja arkajalkainen toiminta. Haapasalo arvostelee sumeilematta suomalaisten osaamista, jolla ei tavoitella tarpeeksi suurta, sekä taloudellisen panostuksen vähäisyyttä. Tällä hetkellä erityisesti myyjän pitää tietää, mikä on venäläisen itsetunto, mikä avain avaa ovia. Konsultti Haapasalo tiennee, mistä puhuu.

Valloittavasti tehty kirja on lukemisen väärtti. Hihaan tarttuu näkemystä naapurista, miespakkauksesta nimeltä Ville Haapasalo, yhden ihmisen taianomaisesta matkasta kaoottisissa kokoonpanoissa. Epäilen kuitenkin, että kaiken impression ja lainehtimisen keskellä kulkee johdonmukaisesti ja päämäärätietoisesti etenevä mies. Odotellaan.

Julkaisija: Docendo

Teksti: Kauko Röyhkä

Kuvat: Juha Metso

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kyllä, ensimmäinen kirja oli jo lukemisen väärtti, vaikka siihen ensin vähän ennakkoluuloisesti tartuinkin, mutta se imaisi heti mukaansa. Tämä toinen kirja onkin jo jonotuslistalla kirjastosta...taitaa mennä vielä ainakin kuukausi odotellessa.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

On parhaillaan luennassa, ja antaapa tosiaan hieman erilaisen kuvan itänaapurista, sillä tavoin mitä ei ole tullut ajatelleeksikaan. Nehän on ihmisiä, oho ;D

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ville Haapasalo haastaa lukemaan........venäjää.